Importanța reducerii zahărului din alimentație
Cum putem reduce consumul de zahăr din alimentația noastră?
Zahărul
este prezent în foarte multe produse. Dacă analizăm ingredientele unui produs
de la raft din supermarket, constatăm că până și produsele la care nu ne așteptăm conțin zahăr adăugat. Producătorii folosesc zahărul pentru a prelungi
valabilitatea produselor sau pentru a le aromatiza. 20 DE ALIMENTE LA CARE NU TE ASTEPTAI SĂ CONTINA ZAHAR
Este important de menționat diferența dintre cele doua tipuri de zahăr: zahăr natural și cel adăugat.
Zahărul natural este prezent în fructe, legume și lactate, care sunt însoțite de fibre, vitamine și minerale, care pot ajuta la încetinirea absorbției zahărului în sânge.
Zaharurile adăugate includ zahărul de masă (zaharoza), sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, mierea și siropul de arțar. Alimentele și băuturile care au un conținut ridicat de zaharuri adăugate sunt adesea sărace în nutrienți și pot contribui la creșterea în greutate și la alte probleme de sănătate dacă sunt consumate în exces.
Zahărul poate avea efectul ”scăderii bruște a glucozei din sânge” , senzație explicată printr-o explozie temporară de energie, urmată de o scădere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce duce la stări de oboseală și alte efecte adverse neplăcute.
Puteți urmări acest video în care un doctor vorbește despre indicele glicemic și cantitatea de zahăr din alimente. De asemenea, abordează și subiectul privind combinarea alimentelor pentru a evita creșterea rapidă de zahăr în sânge.
Cât zahăr consumăm fără să știm
Iată câteva sfaturi pentru a reduce zahărul din alimentație:
Citiți etichetele alimentelor: primul ingredient din lista celor prezente în compoziție este și cel mai mare cantitativ, respectiv produsele în care zahărul este primul listat ar fi bine să fie evitate sau, cel puțin, să fie folosite cu moderație. De asemenea, de multe ori găsim zahărul ascuns sub forma altor elemente, cum ar fi siropul de porumb.
Cum citești corect eticheta alimentelor
Alegeți surse naturale de îndulcitor: În loc să folosiți zahărul pentru a îndulci alimentele, încercați să folosiți alternative naturale.Reduceți consumul de alimente și băuturi procesate. Alimentele procesate conțin adesea cantități mari de zaharuri adăugate, de aceea încercați să consumați alimente integrale, bogate în fibre și neprocesate. Important de menționat că multe sucuri conțin zahăr adăugat chiar dacă scrie pe etichetă că sunt naturale, din acest motiv ați putea să le înlocuiți cu apă sau băuturi neîndulcite.
Totuși, nu uitați de cel mai important aspect, echilibru. Pentru a ne păstra starea de bine și emoțională este în regulă să ne permitem să savurăm și din micile noastre plăceri nevinovate, fie ca e vorba despre o pungă mică de covrigi, vorbind despre cazul meu, fie o ciocolată, brioșă, orice, atât timp cât urmați o dietă bogată în nutrienți și echilibrată.
Un articol super! Nu știam despre sursele de îndulcire precum îndulcitorii artificiali. De acum o sa îi integrez in alimentația mea!
RăspundețiȘtergere