Postul Intermitent - întoarcerea la obiceiurile alimentare strămoșești.
O alternativă simplă pentru menținerea
sub control a greutății și a nivelului de glicemie – Postul Intermitent
Într-o societate în care accesul la alimente este mai ușor ca niciodată, ar trebui să reconsiderăm metodele de alimentație ale strămoșilor noștri pentru a evita consecințele negative ale consumului excesiv și continuu de alimente.
Suntem expuși la foarte multe alimente în conținutul
cărora se găsesc ingrediente toxice. Iar în absența unui regim alimentar adecvat, consumul acestora poate afecta pe termen lung homeostazia organismului,
perturbând funcțiile fiziologice și imunitare.
În trecut, oamenii erau nevoiți să-și dobândească hrana prin vânătoare, pescuit și agricultură și astfel, nu erau expuși la alimentele procesate și la zahărul rafinat pe care le găsim astăzi în mai toate alimentele din supermarketuri. Hrana nu era mereu disponibilă și de multe ori ei erau supuși acestui post sau restricție calorica de-a lungul câtorva zile.
Studiile au demonstrat că organismul uman este capabil să se adapteze la perioade mai lungi fără aport alimentar și să-și mențină funcționarea normală. Sistemul metabolic al corpului are mecanisme proprii pentru a gestiona situațiile în care hrana nu este disponibilă imediat, astfel încât să poată asigura necesarul de energie și nutrienți fără efecte secundare.
Deși se vehiculează ideea că poți mânca orice în perioada ferestrei alimenatre, este important să menținem un deficit caloric moderat, pentru a evita riscul de a lua în greutate. De asemenea, este foarte important să ne hidratăm corespunzător. Prin urmare, postul intermitent poate fi o modalitate eficientă și simplă de-ați menține atât greutatea și nivelul glicemiei sub control, cât și prevenirea bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2, reducerea inflamației și îmbunătățirea funcțiilor cognitive.
Printre avantaje se numără nu numai pierderea în greutate, dar și scăderea nivelului de zahăr din sânge și îmbunătățirea sănătății creierului. Studiile sugerează că o astfel de dietă poate stimula producția de proteine, care ajută la creșterea și repararea celulelor creierului.
Este important să
cunoașteți și simptomele acestui tip de alimentație:
- senzații de foame și iritabilitate;
- dureri de cap moderate;
- o stare psihică inconfortabilă;
- respirație urât mirositoare;
Postul intermitent poate fi dificil și chiar interzis pentru unele persoane și ar trebui în primul rând să discutați cu un medic sau specialist în nutriție înainte de a începe.
Pentru a putea monitoriza orele de post, puteți folosi aplicația: Intermittent Fasting 16:8
https://apps.apple.com/ro/app/intermittent-fasting-16-8/id1498018285?l=ro
Nu ezitați să-l urmăriți pe Dr. Cezar pentru explicații detaliate:
” Nu există medicament mai bun pentru creier, decât postul intermitent. ”
Comentarii
Trimiteți un comentariu