Grăsimi „bune” vs grăsimi „rele”


Tindem să credem că grăsimile ne îngrașă, dar, în realitate, ne îngrașă surplusul caloric. De aceea, de multe ori, constat că foarte multă lume evită să consume grăsimi, care aduc nenumărate beneficii organismului. Într-o alimentație echilibrată, între 20%-30% din necesarul zilnic de calorii trebuie să fie reprezentat de grăsimi. 


Este important să înțelegem diferența dintre grăsimile sănătoase și nesănătoase pentru menținerea unui stil de viață sănătos. 

Accesați link-ul pentru prezentarea generală despre grăsimi:
Grasimi | Bazele Nutritiei

Grăsimile ”bune”

Sunt cele care furnizează organismului nostru nutrienți esențiali, inclusiv acizi grași omega-3 și omega-6 ( organismul nu îi poate sintetiza, motiv pentru care trebuie să consumăm alimente bogate în acești acizi grași). Acest tip de grăsimi ajută organismul să absoarbă vitaminele și mineralele și să mențină o funcție celulară sănătoasă. 

În această categorie intră grăsimile nesaturate care se împart în grăsimi:

  •  mononesaturate  - se găsesc în arahide, nuci, avocado și ulei de măsline

  •  polinesaturate - se găsesc în pește (somon, sardine, scrumbie, pești oceanici) și în anumite uleiuri vegetale incluzând uleiul de floarea soarelui, de rapiță, precum și în germeni de grâu

Unul dintre beneficiile consumului de grăsimi sănătoase  îmbunătățirea activității inimii. Acizi grașii nesaturați, cum ar fi omega-3 și omega-6, pot reduce colesterolul ”rău” LDL și pot crește nivelul de colesterol ”bun” HDL. Acestea pot reduce riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi infarctul sau accidentul vascular cerebral. De asemenea, acestea pot ajuta la reducerea inflamației și a nivelului de zahăr din sânge, care este una dintre cauzele creșterii în greutate. 

Grăsimile ”rele” 

Sunt două tipuri de grăsimi nesănătoase care pot avea un impact negativ asupra sănătății noastre. 


În această categorie intră:

  • grăsimile saturate - se găsesc în produsele de origine animală, cum ar fi carnea, untul și brânza, precum și uleiul de cocos și de palmier

  • grăsimile-trans - se găsesc în uleiuri parțial hidrogenate, care sunt adesea folosite în alimentele procesate, cum ar fi produsele de patiserie și alimentele prăjite

Acest tip de grăsime crește nivelul de colesterol ”rău” LDL și pot reduce nivelul colesterolului ”bun” HDL, ceea ce poate crește riscul de boli cardiovasculare, de asemenea, crește riscul de diabet și alte afecțiuni cronice.

Pentru a evita aceste grăsimi trans trebuie să:

  • citim eticheta produselor;
  • alegem alimentele integrale;
  • gătim cu uleiuri sănătoase (Ex.ulei de avocado, susan, in);
  • evităm produsele care conțin uleiuri hidrogenate sau parțial hidrogenate
În concluzie, este important să limităm consumul de grăsimi nesănătoase și să dăm prioritate celor sănătoase în dieta noastră. 


























Comentarii

  1. Informație explicită, în sfârșit pot să fac diferența între cele două grăsimi. Recunosc, am fost și eu printre acele persoane care credeau că acest macronutrient îngrășă.😅

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare